Het dagelijkse leven van een vegan

Vegan tiramisu

Vegan tiramisu

Vandaag deel ik een van mijn favoriete gerechten; vegan tiramisu. Ik vind dit eigenlijk vooral lekker in de winter, na een vullende maaltijd. Toch had ik er ineens zin in. Met wat fruit is dit ook het ultieme zomergerecht, lekker nagenieten van de BBQ.

 

 

 

 

 

Toevallig had ik nog glutenvrij meel over (link) en daar heb ik de cake van gebakken. Het goede nieuws is dat dit werkt, de cake valt niet uit elkaar. Het slechte nieuws is dat de cake een rare smaak heeft en de koffie ook niet goed opneemt. Maar mocht je een glutenintolerantie hebben, kun je het zeker proberen. Ik zou dan wel de lagen ertussen wat dikker maken, zodat je de cake minder aanwezig proeft, en de cake wat langer in de koffie dippen.

Zelf heb ik de vegan tiramisu in een grote schaal en in kleine weckpotjes geserveerd. Het makkelijkste is om een schaal te gebruiken die van boven tot onder hetzelfde formaat heeft. Dan zet je de schaal op de cake en snij je de cake zo uit. In weckpotjes vind ik het zelf super leuk staan, maar het wordt wat moeilijker om mooie lagen te krijgen. Ook in de wat grotere schaal die je hierboven ziet was het krijgen van de lagen moeilijk, aangezien deze taps toeloopt. In ieder geval wil ik de volgende keer ook wat meer koffie- en vanillecrème toevoegen, dat maakt het geheel wat smeuïger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verder serveerde ik de tiramisu met ijskoffie, gemaakt van espresso, kokosroom en Baileys. Een tip hiervoor is om de koffie in een ijsklontjesvorm te doen en in de vriezer te leggen. Zo wordt je ijskoffie niet waterig. Mijn favoriete ijsmerk, Professor Grunschnabel, heeft ook een koffiesmaak: Café el Khatib. Deze kun je ook toevoegen aan je koffie of bij je tiramisu serveren. Leg er nog wat zelfgeplukte bramen bij of wat aardbeien en smullen maar.

 

Eet smakelijk!

Vegan tiramisu

Prep Time 40 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 1 hour
Servings 4 porties

Ingredients

Vanillecake

  • 120 milliliter sojamelk
  • 1 theelepel Appelcider azijn
  • 4 eetlepels Vegan boter
  • 1/8 theelepel zout
  • 6 eetlepels suiker
  • 1 theelepel Vanille extract
  • 170 gram bloem
  • 1/2 theelepel Bakpoeder
  • 1/4 theelepel baksoda

Koffiesiroop (om de cake in te dompelen):

  • 150 milliliter koffie koud
  • 3 eetlepels suiker
  • 3 eetlepels Kahlua

Vegan Mascarpone vulling:

  • 5 eetlepels Cashewpasta
  • 80 milliliter gesmolten kokosolie
  • 1/4 theelepel zout
  • 1 theelepel vanillearoma
  • 180 milliliter Sojamelk

Voor de vanillecrème:

  • 60 milliliter Sojamelk
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie

Voor de koffiecrème:

  • 1 eetlepel Kahlua
  • 80 milliliter Espresso koud

Extra:

  • Cocoa poeder
  • Vers fruit om erbij te serveren

Instructions

Voor de vanille cake: Zet de oven aan op 180 graden. Pak een schaal van ongeveer 20 x 15 centimeter.

  1. Doe de sojamelk en appelazijn in een kom. Klop dit door elkaar met een garde en laat 5 minuten staan. Doe de bloem, bakpoeder en baksoda bij elkaar in een andere kom. 

  2. Doe de boter, suiker en zout in een andere kom. Mix dit tot de boter luchtig wordt. Doe het vanillearoma er nu bij. 

  3. Doe hier nu voorzichtig het soja-azijn mengsel en het bloem-mengsel bij. 
  4. Doe dit nu op de schaal en bak voor ongeveer 20 minuten. 


Maak nu de koffiesiroop: Mix de koffie met de Kahlua en suiker tot de suiker opgelost is.

Maak nu de Mascarpone vulling: Doe de cashewpasta, kokosolie, zout, vanille en sojemelk in een kom. Mix dit tot het luchtig wordt.

  1. Verdeel dit in tweeën. Voor de vanillecrème voeg je 60 milliliter sojamelk toe en 1 eetlepel kokosolie toe. 

Voor de koffiecrème meng je de overige helft met Kahlua en Espresso.

Nu ga je alles samenvoegen. Pak een schaal of verschillende glaasjes. Snij de cake in stukken (gebruik de bodem van je glas). Dip dit in de koffiesiroop, niet te lang, anders valt het uit elkaar. Plaats dit op de bodem van je schaal of glas.

  1. Doe hier een dikke laag vanille creme en wat cacao poeder op en zet in de koelkast voor 10 minuten. 

  2. Voeg nu een laag koffiecrème toe, zet weer in de koeling voor 10 minuten. 

  3. Doe dit hele process nog een keer: Cake in koffie dippen, vanille- en koffiecrème toevoegen. Vergeet niet je tiramisu steeds in de koelkast te zetten tussen de lagen door. 

  4. Nu doe je als laatste wat cacao erover en zet je het in de koeling voor een paar uur zodat alles goed hard wordt. Je kunt het serveren met vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien of slagroom (Alpro om op te kloppen). 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *