Het dagelijkse leven van een vegan

Vegan in Tampa, USA

Vegan in Tampa, USA

Ik was nog maar net terug uit Leeds, toen de volgende trip stond alweer voor de deur stond. Ik blik regelmatig even terug op mijn leuke tijd in Tampa, een plaats in Amerika. Al zou ik er zelf nooit willen wonen, voor zo’n twee weken was het prima vertoeven met zo’n 20 graden, terwijl het hier rond de vijf graden was. Qua eten was het ook een hele experience. Aan de ene kant is het hip en schieten de vegan tentjes als paddenstoelen uit de grond, aan de andere kant zijn de Amerikanen het nog niet gewoon en krijg je kaas op je pizza als je een vegan pizza besteld.

Ik heb veel gegoogle-mapsed en ben lid geworden van de Tampa vegans groep op Facebook. Dat is sowieso een tip trouwens, even kijken op Facebook of er een speciale groep is van de plek waar je naartoe gaat. Hier kwam ik er bijvoorbeeld achter dat er een vegan lunchcafé zat dichtbij ons, wat superlekker bleek te zijn! Hier was ik anders nooit achter gekomen.

Goed, ik heb een lijst gemaakt van de plekken waar ik heb gegeten, wat je er kunt vinden en of het lekker was. Let er wel op dat dit gold op het moment dat ik hier was, de menukaarten/ingrediënten kunnen natuurlijk altijd veranderen! 

Eettentjes

Universal Studios

Tampa ligt vlakbij Orlando, naar Universal studios gaan is dus een must! We aten bij een Mexicaans tentje in Universal. In Florida zijn vrij veel Mexicaanse restaurantjes te vinden, hier kun je als vegan goed terecht. In Universal zit Antojitos, een lekkere Mexicaan. Ik at hier enchiladas. Deze zijn meestal vegan (zonder kaas en room), maar je kunt het voor de zekerheid even vragen. Soms zit er melk in de tortillas, maar dan maken ze speciale tortillas voor je klaar.

Verder heb ik hier ook een pompoendrankje (in het Harry Potter gedeelte) gedronken. Ze schenken hier Butterbeer maar helaas zit er melk in de schuimlaag en konden ze me dit niet schenken zonder schuim (ik denk vanwege allergieën). Maar dat maakt niet uit, dit was ook lekker. Wel mierzoet, maar voor een keertje maakt dat niet uit. Voor mij was het de ultieme ervaring in Harry Potter World.

Als laatste moet je naar de donut shop. Deze zit in de straat waar je binnenkomt, dus nog voor het park zelf. In deze straat zitten meerdere tentjes, ook de Mexicaan van hierboven. De donut shop heet Voodoo Doughnut. Ze hebben meerdere vegan donuts, ik had er een met chocolade en vulling, deze was erg lekker.

Vegan International Co. Kitchen & Market

Op Nebraska Avenue in Tampa vind je een mini supermarkt/lunchcafé waar alles vegan is. Het is erg in trek, dus het is ook vaak druk, zeker rond lunchtijd. Ze verkopen hier producten die je meestal niet in de gewone supermarkt vindt, zoals Just Egg en speciale burgers. Verder hebben ze lunchgerechten, hartige en zoete snacks. Het is leuk als je er in de buurt bent, maar ik zou er geen uur voor rijden, zeker aangezien het zo druk is dat de meeste gerechten al uitverkocht zijn. Als je er wél naartoe gaat, ga dan ook zeker even naar de overkant, daar zit een grote Salvation Army waar je leuke tweedehands dingen kunt scoren.

Chipotle

Chipotle is een grote, vrij bekende keten in Amerika. Gelukkig kun je hier als vegan goed terecht. Op hun site hebben ze een allergenenkaart staan, hier kun je altijd even op kijken als je niet weet wat je moet bestellen (wel even op de wifi gaan dan, 4G is duur en werkt ook niet altijd even goed). Je kunt in ieder geval tortilla’s bestellen, bijvoorbeeld een burrito, taco of chips, met de Fajita vegetables, zwarte of pinto bonen, guacamole, tomatensalsa en de Cilantro-Lime bruine of witte rijst. Klinkt prima toch?

First Watch

Nou hier was ik dus wel even ondersteboven van hoor. Dit is een ontbijt/brunch/lunch tentje en ik had vooraf al online op de menukaart gekeken. Er was welgeteld 1 vegan optie, erg weinig dus. En nu komt het; deze “superfoods” bowl bevat maar liefst 1070 calorieën! En 50 gram vet. En 66 gram suiker. Ja, een erg gezonde keuze dus. Als je de descriptie zou lezen denk je inderdaad dat het een gezonde keuze is (hij staat ook onder “The healthier side” op het menu). Het is namelijk chia seed pudding met granola en fruit, en daarnaast een geroosterde boterham met amandelnotenboter. Wat ze er niet bij vertellen is dat de chia pudding mier- en mierzoet is. Volgens mij is het meer een suikerpudding. Maar goed, ik laat me niet kennen en heb netjes alles opgegeten natuurlijk.

Dit is trouwens wel iets wat ik typisch Amerikaans vind; van iets gezonds iets ongezonds maken. Ik weet nog dat ik in New York van die zakjes havermout kocht, die je dan moet aanmaken met water. Lekker met een smaakje, bijvoorbeeld banaan. Dat was precies hetzelfde, ook zo ontzettend zoet. Nou houden wij Nederlanders wel van en zoet ontbijt, maar dit was toch een heel ander level.

Om een lang verhaal kort te maken; bij Firstwatch heb 1 optie, wel ongezond, maar wel lekker. Verder serveren ze hier koffie aan tafel (lekker Amerikaans), en staan er vegan cupjes melk op tafel, pluspunt!

Indisch

In Tampa kun je ook goed terecht bij de Indische eettentjes. Wij hadden twee keer geluncht bij Tabla Indian Food in Tampa, er is dan een vaste prijs voor het buffet. Ik denk dat de meeste eettentjes wel vegan opties aanbieden, maar je zou voor de zekerheid even kunnen bellen. Ik had beide keren erg lekker gegeten, maar ik heb niet onthouden wat ik heb gehad. De eigenaar was in ieder goed op de hoogte wat vegan was, erg fijn.

Dough Nation

Bij Dough Nation in Downtown Tampa maken cookie dough wat je dan bij ijs kan eten. Helaas was het ijs niet vegan, dus ik had alleen cookie dough. Het was lekker voor 1 keer, maar het was zo zoet dat ik het geen tweede keer zou proberen.

Mod Pizza

Wat wel een echte aanrader is, is Mod Pizza. Ik had dit in Leeds al geprobeerd, maar blijkbaar komt het uit Amerika. Ik hoop echt dat ze hier ook komen, want het is zo lekker! En ook relatief goedkoop, reken op zo’n 10 euro per pizza. Ze hebben ook vegan kaas en een paar vegan sauzen, hier is hun allergenen kaart. Ik had een pizza met rode saus, vegan kaas, groentes en een BBQ saus als topping, lekker! Dit was onze laatste lunch in de US, hierna gingen we naar het vliegveld.

Supermarkten

Dan nog de supermarkten! Ik schrok echt van de prijs. Waar shoppen meestal wel goedkoper is dan hier, is boodschappen doen duurder. Al denk ik dat het bij de grote ketens dan weer niet zo veel uitmaakt, maar ik wilde juist naar de supermarkten die speciale vegan dingen verkochten.

Whole Foods

Whole foods is een supermarkt, maar ze hebben hier ook een soort buffet. Je vult je bakje en weegt dit bij de kassa. Het was niet goedkoop, maar wel iets goedkoper dan wanneer je uit gaat lunchen. Ik geloof dat ik voor ongeveer 15 dollar een goedgevulde bak had met vegan balletjes in tomatensaus, een soort salade met spruitjes, zoete aardappelen, frietjes en gebakken banaan toe. Ook kun je hier koffie krijgen met plantaardige melk.

Verder kun je hier natuurlijk ook gewoon boodschappen doen. Een ding dat goed is om te weten is dat ze hier de Beyond Burger verkopen! Ik heb hem helaas zelf niet kunnen bemachtigen, maar ze moeten hem volgens de site wel hebben. Je kunt via de website op je locatie naar producten zoeken, zo kun je dus kijken of ze een bepaald product hebben.

Publix

Ook een fijne supermarkt. Hier kun je niet eten, maar wel vegan boodschappen doen. Ik kocht hier vegan kaas en queso saus, mac ‘n cheese, en pizza met vegan pepperoni (die een beetje tegenviel voor 10 dollar). Verder heb je hier ook de normale Amerikaanse dingen, zoals veel soorten Oreo’s en pindakaas. De website werkt niet vanuit een andere locatie dan de US, maar ik kan me voorstellen dat ze hier ook de Beyond Burgers hebben. Ze hebben er in ieder geval de vegan Ben & Jerry’s.

En dat was het weer! Ik hoop dat je iets aan deze lijst hebt. Ik vond Amerika een ieder geval een hele beleving, en ik heb ook gesmuld van alle dingen die wij hier (nog) niet hebben. Voorlopig blijf ik nog even hier, al zijn er wel plannen om naar Slovenië te gaan. Hopelijk hebben ze daar ook lekkere dingen… Maar eerst gaan we binnen Nederland nog wat eettentjes verkennen, binnenkort staat er namelijk een tripje Amsterdam op de planning. Alvast een fijne week in ieder geval!

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *