Het dagelijkse leven van een vegan

Januari voornemens: Yoga

Januari voornemens: Yoga

En toen was het ineens alweer januari. Wie had gedacht dat we nog steeds thuis zouden zitten? Normaal ben ik helemaal niet zo van de “goede voornemens”, maar vorig jaar had ik voor mezelf een leuk doel bedacht: ik wilde al langer Harry Potter lezen, en ik had me voorgenomen om in 2020 alle boeken te lezen. En dat is gelukt! Extra trots ben ik ook op mezelf dat ik alle boeken tweedehands gekocht heb. Toevallig kwam ik de eerste drie in mijn lokale tweedehandswinkel tegen, dus ik kon meteen goed beginnen. Door Covid-19 had ik natuurlijk ook alle tijd om lekker binnen te zitten en te lezen.

Maar, nu het is 2021. Alle voornemens die ik meestal heb, gezonder eten en meer sporten, zien er nu totaal anders uit. De sportscholen zijn inmiddels dicht en ook kom ik niet meer zo graag in de boodschappenwinkels. De laatste paar maanden, nog voor de lockdown, was ik weer vol in de weer gegaan met yoga. Vooral ‘s avonds vond ik het erg fijn. Gelukkig heeft mijn sportschool veel variatie qua lessen, dus in de week deed ik meestal yoga hatha, yoga ashtanga, yoga kundalini en yoga power.

Maar, toen gingen de sportscholen dicht. Gelukkig is daar Het Grote Internet en kon ik daar lekker verder. Ik ontdekte daar Adriene, van het YouTube kanaal Yoga with Adriene. Ze is Amerikaans, soms een beetje extra, je moet ervan houden, maar ik vond het fijn om hier verder te gaan waar ik was gebleven in de fysieke lessen.

Yoga with Adriene: Breath. A 30-day journey

Inmiddels ben ik op 1 januari begonnen met Adriene’s yogaprogramma Breath. Dit is een “journey” van 30 dagen waar je iedere dag yoga doet. De filmpjes duren niet lang, tussen de 20 en 30 minuten. Ik ben inmiddels bezig met de laatste week.

 

Dag 1 versus dag 10. 

Mijn ervaring

Ik vond het ten eerste nog vrij pittig! Het is voor alle niveaus, maar ik denk dat ik door het minder sporten in het algemeen toch merkte dat het af en toe pittig was. Soms zitten er ook push-ups in, bijvoorbeeld. Toch was het over het algemeen goed te doen, je weet natuurlijk van te voren al hoe lang de yogasessie duurt, dat helpt. Ook vind ik het fijn dat iedere sessie een thema heeft, zoals Strength, Pause, of mijn favoriet, Snuggle. Deze thema’s geven echt vorm aan de sessie, en tilt het naar een ander level. Omdat deze serie Breath heet, kwamen er ook een aantal ademhalingstechnieken voorbij, zoals Ocean breath en Breath of Fire. Ik kende deze technieken al, maar ik kan me voorstellen dat dit nieuw is voor sommigen.

Als laatste is natuurlijk de vraag of ik er fysiek sterker door ben geworden. Eerst dacht ik van niet, maar nu ik denk ik dat ik toch een klein beetje vooruit ben gegaan. Ik merk dat ik mijn armen iets verder naar achter kan bewegen en dat ik iets dieper kan in de downward facing dog. Ik had verwacht dat ik leniger zou worden, je doet het natuurlijk iedere dag, maar dit viel toch een beetje tegen. Al met al denk ik dat ik het meeste mentaal vooruit ben gegaan. Het is fijn om iedere dag een halfuurtje de tijd voor jezelf te pakken en op de mat te gaan staan. Soms moest ik me er doorheen slepen, maar toch was ik (bijna) ieder keer weer blij dat ik het gedaan had. Ik kan het ook iedereen aanraden om eens te proberen, al is het maar voor een week.

En nu?

Nu de 30-dagen challenge bijna voorbij is, ga ik verder met andere video’s. Ik hoop iedere dag, of toch minstens 6 keer per week, yoga te blijven doen. Ik denk dat ik me eerst wil focussen op specifieke doelen, bijvoorbeeld mijn heupen wat losser krijgen. Hierna wil ik denk ik een 7-dagen challenge doen, waar de sessies ieder 1,5 uur duren. Ik denk eerlijk gezegd dat ik hier fysiek nog niet klaar voor ben, dus dat stel ik nog even uit.

Iedere dag yoga doen klinkt misschien als een hele opgave, maar uiteindelijk viel het reuze mee. Het is juist fijn om rustig de ochtend te beginnen en echt even een momentje voor jezelf te pakken, hoe cliché ook. Ik kan het je echt aanraden.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *