Het dagelijkse leven van een vegan

Hoe word je vegan? 6 tips

Hoe word je vegan? 6 tips

Alleen al de bewustwording van een veganistische levensstijl is een stap in de goede richting. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die hierover nadenken. En of je nu vegan wilt worden vanwege je gezondheid, de dieren of de planeet; je bent goed bezig.

Veganistisch kan, zeker in het begin, heel overweldigend zijn. Want waar begin je? Wat mag je wel en wat niet? En doe je ook al dierlijke spullen, zoals leer, de deur uit? Hieronder volgen mijn tips.

  • Niks moet, alles mag

Ja, volgens de officiële definitie eet je niks dierlijks en gebruik je ook niks dierlijks. Maar je moet doen waar je je zelf goed bij voelt. Zo kies ik ervoor om al mijn dierlijke producten, zoals schoenen van leer, niet weg te gooien maar gewoon te blijven gebruiken totdat ze helemaal “op” zijn. Dit kun je ook doen met bijvoorbeeld je voorraadkast. Eerst alles opmaken en geen dierlijke producten meer kopen. Zo ga je langzaam richting een plantaardige levensstijl.

  • Stapje voor stapje

Veganistisch gaat net iets verder dan vegetarisch. Ik was zelf ook ruim tien jaar vegetarisch voor ik veganistisch werd. Voor de meeste mensen is dit hoe ze vegan zijn geworden. Nu zijn er genoeg documentaire’s, ook op bijvoorbeeld Netflix (zoek op vegan), die een plantaardige levensstijl aanprijzen. Wanneer je dit gelijk wilt proberen is dit natuurlijk helemaal prima! Jij bepaalt uiteindelijk waar je je goed bij voelt.

  • Zorg voor voldoende vitaminen

Een inkoppertje voor sommigen, maar vegans krijgen sowieso geen vitamine B12 binnen. Dit moet je dus altijd als supplement slikken. Verder ligt het aan je voedingspatroon of je nog iets anders erbij moet slikken. Zo eet ik bijna geen brood meer en in brood zit jodium. Ik gebruik zelf altijd een multivitamine waar B12 en jodium in zitten, gewoon van het Kruidvat. Let er wel op dat er niks dierlijks in zit. Sommigen fabrikanten doen bijenwas over de tabletten, dit is niet vegan. Als je zeker wilt weten dat je niks te kort komt kun je een eetdagboek bijhouden op https://cronometer.com/ of je kunt ook aan je dokter vragen of hij je bloed wil controleren.

Vitaminen eten hoeft echt niet saai te zijn!

  • Zorg dat je voldoende snacks mee hebt

Ze zeggen dat je nooit met honger boodschappen moet doen. Als vegan moet je gewoon nooit de deur uit zonder snacks. Ik word vrij snel hangry en als je dan ook nog op zoek moet naar vegan snacks… Daar worden ik en mijn omgeving niet blij van. Ik zorg dat ik standaard twee repen en een bakje met nootjes bij me heb. Zo kan ik altijd even snel iets tussendoor snacken.

  • Wat je wel kunt eten

In het begin lijkt het alsof je helemaal niks kunt eten. Geloof me, dit wordt beter! Je leert wat je wel en niet kunt eten, maar gelukkig komen er ook steeds meer producten bij (vegan Cornetto’s!). Op de website gewoonvegan.nl staan heel veel vegan producten, ook van verschillende supermarkten. Vegan kroketten? Gewoon bij de Aldi! Ik leer nu steeds meer over de e-nummers. Zo zit in drop bijvoorbeeld vaak bijenwas, soms aangeduid met e-nummer E901. Hier vind je een website met alle e-nummers. Ook kun je hier een PDF downloaden, die je op kunt vouwen en bijvoorbeeld in je portemonnee kunt doen.

Er komen steeds meer vegan producten, zoals vegan Baileys. Ik schreef er hier al over. 

  • Als laatste: Laat je niet gek maken

Toen ik vegan werd, ben ik lid geworden van veel vegan Facebook groepen. Ik merk dat dit soms heel nuttig kan zijn, maar soms ook ontmoedigend. Sommige vegans zijn echte die-hards, voor hen kan het niet ver genoeg gaan. Denk hierbij ook aan vegan-activisme. Ik lees de posts nog wel, maar laat ook veel langs me heen gaan. Bedenk dat je zelf je keuzes moet maken, laat je hierbij niet gek maken. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je wel en niet eet, of wel en niet gebruikt. Als er geen vegan eten is  op je vakantie, bepaal je zelf of je dan maar cheat. 

 

Dit waren ze, alle tips! Als ik nog meer tips kan bedenken zal ik ze met jullie delen. Laat vooral jullie tips achter bij de comments.

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *