Het dagelijkse leven van een vegan

Vegan Shepherd’s pie

Vegan Shepherd’s pie

Het eerste hoofdgerecht op deze website! Je kunt ook gelijk zien waarom ik niet zo veel avondeten fotografeer; het is allemaal wat minder mooi en kleurrijk. Maar goed, ook vegans moeten avondeten, dus bij deze presenteer ik jullie mijn all time favorite gerecht, Shepherd’s pie (of eigenlijk Shepherdless pie, aangezien er natuurlijk geen vlees in zit).

Ik houd echt van Shepherd’s pie. Voor diegene die er nog nooit van hebben gehoord: het is een goedgevuld gerecht, waar je eigenlijk van alles in kunt stoppen. Officieel zit er vooral vlees in, en de topping is altijd van aardappelpuree. Het is niet het meest fotogenieke gerecht, maar het is én heel makkelijk te maken én het vult heel erg goed. Ook kun je allerlei groenten toevoegen die nog in je koelkast liggen.

In deze pie zit natuurlijk geen vlees, maar linzen met veel groenten. Ook is de topping niet gemaakt van aardappelpuree, maar van polenta. Polenta is een soort maismeel en wordt vooral gebruikt in Noord-Italië, waarmee men een dikke mais-pap maakt. Het wordt vooral gegeten met vlees en kaas en lijkt qua structuur erg op aardappelpuree. Gelukkig kun je polenta of maismeel gewoon bij de Appie halen. Ook de edelgistvlokken die je nodig hebt voor de Shepherd’s pie kun je gewoon bij de Kruidvat vinden.

Zoals je misschien wel kunt zien was het super mooi weer toen ik deze foto’s maakte. Verschillende mensen waren al aan het barbecueën! Helaas is het weer nu weer wat minder. Maakt niet uit, want dit gerecht is echt een typisch gerecht wat je maakt als je het koud hebt en lekker wilt opwarmen. Zoals ik al zei vult het ook echt super goed, wat dat betreft is het eerder een wintergerecht dan een zomergerecht.

Ik hoop dat we snel weer met z’n allen buiten kunnen barbecueën, maar tot die tijd kun je lekker van de Shepherd’s pie genieten. Eet smakelijk!

Shepherd's pie

Prep Time 45 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 1 hour
Servings 4

Ingredients

Pie

  • 200 gram groene linzen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui in blokjes
  • 2 tenen knoflook geperst/fijn gesneden
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 1 wortel grof gesneden
  • 200 gram paddestoelen
  • 400 gram tomatenblokjes in blik
  • 2 eetlepels tomatenpasta
  • 60 gram babyspinazie
  • verse tijmbladeren

Polenta

  • 1 liter groentebouillon
  • 170 gram polenta maismeel
  • 2 eetlepels tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels edelgistvlokken

Instructions

  1. Kook de linzen gaar en giet deze af. 

  2. Bak ondertussen de ui, knoflook en venkelzaadjes voor ongeveer 5 minuten in een grote pan.

  3. Voeg nu de wortel, champignons en tomatenblokjes toe. Laat ongeveer 10 minuten staan met de deksel op de pan. 

  4. Voeg de tomatenpuree toe en roer door.

  5. Voeg nu de linzen en spinazie toe en breng op smaak met peper en zout. 

  6. Maak nu de polenta. 

  7. Doe de inhoud van de pan in een ovenschaal en doe hier de polenta bovenop. 

  8. Zet dit in de oven, ongeveer 15 minuten op 180 graden. 

  9. Serveer met de verse tijmbladeren.

Polenta

  1. Breng de bouillon aan de kook. 

  2. Voeg nu rustig de polenta (maismeel) en de tijm toe. Blijf roeren.

  3. Draai het vuur laag en laat ongeveer 10 minuten koken onder constant roeren. Voeg ondertussen de edelgistvlokken en tijm toe. Als het goed is dikt de polenta nu in. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *