Het dagelijkse leven van een vegan

Makkelijke en snelle scones

Makkelijke en snelle scones

Scones als ontbijt is zo ongeveer het lekkerste wat er is. Ik denk dat ik deze voor het eerst in Engeland at, zo’n 10 jaar geleden. Daarna haalde mijn moeder ze af en toe bij de Albert Heijn. Toen kon je ze alleen krijgen bij speciale acties, wanneer het bijvoorbeeld Kerstmis of Pasen was. Tegenwoordig kun je ze in iedere supermarkt wel vinden. Helaas zijn scones uit de supermarkt niet vegan, zo zit er bijvoorbeeld ei en melk in.

Gelukkig stond in mijn inmiddels favoriete vegan kookboek Bosh! (je vind hem hier voor 8 pond) een recept voor scones. Ik was verbaasd hoe makkelijk en snel je deze kunt maken! Het duurt ongeveer 30 minuten in totaal.

In het recept stond dat er suiker in moest, deze heb ik weggelaten. Meestal serveer je scones toch met slagroom (bijvoorbeeld Alpro om op te kloppen) en jam, dat is al zoet genoeg. Wel heb ik er wat koekkruiden doorheen gedaan, om toch een beetje spice te krijgen.

Voor deze scones gebruik je ingrediënten die je meestal toch al wel in huis hebt, lekker makkelijk dus. Alleen is de Alpro slagroom ineens wat moeilijker te vinden. Bij ons in het dorp hadden ze deze bij de AH en de Jumbo, nu bij beide niet meer. Ik ga dit weekend even kijken bij de AH XL, hopelijk heb ik daar meer geluk.

Je kunt ook vegan yoghurt gebruiken als substituut, of kokosmelk. Als je deze laat uitlekken in een theedoek wordt deze wat dikker, dan lijkt het meer op slagroom.

Op de foto kun je misschien wel zien dat deze vegan versie net iets is van structuur dan “de echte”. Niet-vegan scones zijn iets kleffer, deze wat luchtiger. Ook smaken ze net iets anders. Misschien dat ik nog een ander recept tegenkom, maar voor nu vind ik deze wel prima. Ze zijn makkelijk te maken en je hebt geen gekke ingrediënten nodig.

Wel even opletten, de scones worden vrij snel hard. Doe ze na het afkoelen dus gelijk in een luchtdichte doos, dan blijven ze een paar dagen goed. Eet smakelijk!

Scones

Prep Time 10 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 8 scones

Ingredients

  • 240 gram bloem
  • 2 eetlepels koekkruiden (of alleen kaneel)
  • 1/2 theelepel zout
  • 40 gram boter
  • 120 milliliter vegan melk
  • 1 handje rozijnen als je wilt, op het laatste door het deeg doen
  • jam om te serveren
  • vegan slagroom (bv. Alpro om op te kloppen) om te serveren


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *