Het dagelijkse leven van een vegan

Handige tip: Meal planning

Handige tip: Meal planning

Hallo! Vandaag even een iets ander artikel dan normaal. Ik weet niet of je al bekend bent met de term “meal planning”, maar het is zo handig! Voorheen deed ik twee keer per week boodschappen, simpelweg omdat ik niet wist wat ik wilde eten die week. Toen had ik het idee om alles uit te gaan schrijven. Ik maak lijstjes van mijn maaltijden voor die week, maar ook lijstjes van mijn voorraad, bijvoorbeeld wat er nog in de vriezer ligt. Misschien dat je voor jezelf al wel zulk soort lijstjes maakt, maar mocht je dit nog niet doen dan kan ik het je zeker aanraden.

 

 

 

 

 

 

 

Zo ziet mijn meal planner er uit. Ik schrijf gewoon alle dagen van de week op, en spendeer ongeveer een middag in de week om eten te plannen. Dit betekent dat ik dan voor iedere dag uitschrijf wat ik ga eten. Hier maak ik ook gelijk boodschappenlijstjes van. Doordat ik dus ook lijstjes heb van mijn voorraad, weet ik wat ik nog op moet maken en wat ik moet kopen.

 

 

 

 

 

 

Websites en apps

Dan zijn er ook nog een aantal handige websites die je kunt gebruiken voor meal planning. De eerste is natuurlijk Pinterest. Als je zoekt op “meal plan template” vind je lege templates die je alleen nog maar uit hoeft te printen en in hoeft te vullen. Dat bespaart weer tijd, want dan hoef je niet zelf je template te maken. Je vind hier ook andere handige meal planners van anderen. Ook op de site van MyFitnessPal vind je handige tips die je helpen om te meal plannen.

Ik kan je ook de app MyFitnessPal aanraden. In deze app kun je aangeven wat je die dag hebt gegeten. Je kunt ook macro’s zien, bijvoorbeeld calorieën, vet en koolhydraten. Hiernaast kun je ook de vitamines zien die je hebt binnengekregen. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat ik te veel vet eet en te weinig koolhydraten. Hier kan ik dan rekening mee houden in mijn meal planner. Dit is een handig extraatje, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Tips

Mocht je zelf willen gaan meal plannen, houd dan rekening met het volgende:

  • Hoeveel maaltijden heb je nodig? Wanneer eet je bijvoorbeeld buiten de deur?
  • Wanneer ben je thuis en kan je zelf je maaltijden maken, en wanneer ben je ergens anders, bijvoorbeeld op werk of onderweg? Zorg dan dat je voor die dagen je maaltijd een dag van tevoren maakt, en zorg ook dat het iets makkelijks is. Houd ook rekening met anderen. Zo wordt niet iedereen blij van jouw hummus/pindakaas boterham in een drukke trein.
  • Als het kan, is het ook handig om in te plannen wanneer je wat gaat maken. Als je net als ik maar één keer per week boodschappen wilt doen, moet je rekening houden met de houdbaarheid van groenten en fruit. Sommige groenten, zoals paprika, zou je gelijk na het doen van de boodschappen fijn kunnen snijden en in kunnen vriezen.
  • Als je niet weet wat je wilt eten, is het handig om je telefoon/laptop bij de hand te houden. Je kunt dan gelijk op zoek naar recepten. Wanneer je je maaltijd hebt opgeschreven (en het recept hebt opgeslagen), schrijf de ingrediënten dan gelijk op je boodschappenlijstje.
  • Je kunt ook nog aan andere dingen denken, bijvoorbeeld je weekbudget. Je zou je meal plan eventueel nog uit kunnen breiden, door uit te zoeken welk ingrediënt het goedkoopst is in welke supermarkt. Dan zou je deze tripjes naar de supermarkt er ook nog in kunnen zetten als je wilt.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Er zijn natuurlijk verschillende manieren van meal planning. Zo zou je ook al je maaltijden kunnen opschrijven per week, en pas op de dag zelf kunnen bepalen waar je zin in hebt. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe flexibel je bent qua tijd. Ik denk dat er voor iedereen wel een soort meal planning is die werkt, hoe ongeorganiseerd je ook bent. Het is misschien even wennen, maar ik ben blij dat ik nu een manier heb gevonden om mijn boodschappen en maaltijden te plannen. Dit scheelt mij naast tijd ook geld, want nu doe ik minder boodschappen en neem dus ook minder dingen mee die ik niet echt nodig heb.

Ik ga mijn middag lekker in de keuken spenderen, ik heb verse prei van de markt gehaald om soep van te maken. Ik hoop dat jij ook gaat meal plannen! In ieder geval alvast een fijn weekend gewenst.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *